Testovací článek

08.03.2020 18:25

Mezinárodní konference k problematice pátrání po pohřešovaných dětech.

16.09.2019 11:11

V Praze se v minulých dnech sešli policisté a další spolupracující úřady a subjekty, které se zabývají pátráním po ztracených dětech. V pražském hotelu Spiritka se konala mezinárodní konference AMBER Alert. Tato mezinárodní nezisková organizace vytvořila síť policejních expertů zabývajících se problematikou pátrání po pohřešovaných dětech. V současné době sdružuje již na 21 států, převážně evropských.

Česká republika, potažmo Policie České republiky – úřad služby kriminální policie a vyšetřování – byla evropskou platformou neziskové mezinárodní organizace AMBER Alert, s ohledem na dosavadní výbornou a příkladnou spolupráci, navržena a vyzvána k úvodnímu předsednictví Evropské sítě policejních expertů na pátrání po pohřešovaných dětech.

Účel konference nejlépe přiblíží slova plk. Mgr. Jan Rybára, vedoucího odboru pátrání, který byl zvolen prezidentem organizace: „Zkrátka když se všichni osobně poznáme, můžeme zvednout telefon a na druhý konec Evropy zavolat konkrétnímu člověku v tom daném státě, který se pátráním po dětech zabývá. Je to tedy postaveno na konkrétních lidech, rychlé, včasné a efektivní komunikaci.“

Policejní specialisté z 21 evropských zemí na konferenci hovořili o konkrétních kazuistikách ztracených dětí, rodičovských únosech, které jsou v posledních letech (s otevřením hranic) stále častější, ale řešili též otázky sociálně-právní ochrany dětí, mezinárodněprávní ochrany, domácím násilím páchaném na dětech a možných příčinách jejich útěků z domova.

Policie České republiky ukončí své předsednictví k 1. lednu 2020. Pro další předsednictví Evropské sítě policejních expertů bylo zvoleno Slovinsko s vyšším kriminalistickým inspektorem Damjanem Mikličem, jako jejím prezidentem.

 



Kontakt

Ministerstvo vnitra OPK

Ministerstvo vnitra
Odbor prevence kriminality
Nad Štolou 3
P.O. Box 21/OPK
170 34 Praha 7

+420 974 832 255